La veritat sobre les marques, un tema candent que constantment entra es posa en tela de judici. Aquesta vegada, un reportatge de TV2 desvetllava que la marca de aigua de luxe VOSS, distribueix una aigua que qualifica com a aigua d’alta puresa, quan suposadament i segons el reportatge, prové de la xarxa d’aigües d’una petita ciutat de Noruega.
Un nou cas d’engany al consumidor, atribuït per descomptat al màrqueting. I és que últimament el màrqueting està prenent uns rols no del tot desitjables.
El màrqueting i les tècniques de mercat considero que son un tema, l’ús que se’n fa d’ells és un altre. Segons un dels pares del màrqueting modern, P.Kotler, en el seu últim llibre la ciència del Caos, exposa com el màrqueting necessàriament ha de fer un gir de 360º. Hi estic completament d’acord.
El màrqueting no és una eina per generar necessitat, com vulgarment es diu, sinó tot el contrari, entre altres usos, el màrqueting configura un conjunt de tècniques per ajudar a entendre el consumidor i per satisfer els processos de comunicació entre marca i consumidor.
Aquest podria ser també el cas de marques ben properes, com Galetes Trias; una marca de galetes que produeix galetes des de fa més de 100 anys de manera natural. En el procés de fabricació no intervenen potenciadors de gust, ni conservants, ni altres productes no naturals; ametlla, sucre , farina, coco... son els seus ingredients. El seu segment de consumidor, realment busca aquestes galetes i aprecia les característiques naturals i tradicionals , d’aquí al seu preu, però el soroll de comunicació d’altres marques que afirmen ser naturals quan contenen altres ingredients dubtosament naturals, provoquen una situació contraproduent; el consumidor es torna escèptic en creure de bones a primeres amb la naturalitat del producte, convertint per exemple, el valor de sa i natural, en quelcom superflu i poc rellevant, com que qualsevol ho pot dir...